top

HEM      KALENDARIUM      NÄSSELBLADET      FÖRFATTARAFTON      KONTAKT

Författarafton vid Kopparsmedjan


Kommande besök
Just nu finns inga bokade författare. Håll utkik för nya bokningar för nästa sommar.


Bakgrund

När Sockengillet tappade stödpengar att fortsäta med utebion, som nu skulle kosta ungefär 30 000 kr per visning, sökte man nya idéer kring kulturevenemang som kunde passa Häglinge och Kopparsmedjan. En av idéerna man funderade på var att bjuda in kända författare till författaraftnar där bygden kunde möta några av Sveriges bästa litterära förmågor. Tack vare ett initialt stöd från Sparbanksstiftelsen kunde man sätta igång verksamheten under sommaren 2007. Första gäst ut var Björn Ranelid.Här nedanför kan ni läsa om de författare som besökt oss hittills. Klicka på namnen eller scrolla ner.FÖRFATTARAFTON NR 1: BJÖRN RANELID, 2007-08-03

björn Ranelid

RANELIDS ORDSHOW GAV LÄSLUSTA

Björn Ranelid tog Häglingeborna med storm när sockengillet höll sin första författarafton. Och hans ord fick verkligen fäste, flera veckor efter besöket pratades det fortfarande litteratur i byn.

Klädd i linne, jeans och cowboyboots anlände han i sin Jaguar strax före utsatt tid. Men den som trott att Björn Ranelid skulle vara en upp¬blåst, kaxig primadonna fick sina fördomar grusade med en gång. Tillsammans med hus¬trun gick han runt och småpratade med byns invånare, åt grillad korv och skrev autografer till alla som ville ha. Han var också mycket im¬ponerad över Kopparsmedjan och det arbete Sockengillet utför.
-Min betänketid var en sekund när jag blev tillfrågad om att komma hit, inledde han med och fortsatte sedan med ett underhållande fö¬redrag i ett rasande tempo, fyllt av fyndigheter och tänkvärda ord. Eller vad sägs om följande små citatpärlor:

”Man kan inte skriva vackert med en knuten hand”

”Kvinnans hjärna väger lite mindre än mannens. Men hon har bredband."

”Tänk så mycket kraft människan har inom sig, och så ägnar hon den åt dumhet”.

Han återkom också ständigt till barnen; vårt hopp och vår framtid.
– Istället för att tvätta, vaxa och besiktiga bilen varje år i 30 år, spola barnen med varmt språk.
I pausen passade många av de cirka 200 åhörarna på att köpa någon av hans böcker och alla fick dem dedicerade och signerade.

Sockengillets första författarafton gav verkligen mersmak och fick också den effekt som initiativtagaren Niklas Ekdahl hoppats på; att locka nya besökare till Kopparsmedjan och att väcka intresset för god litteratur.
Eller som en av åhörarna, som blivit omvänd, sade efter kvällen.

- Jag åkte dit för att få mina fördomar bekräftade – att han är finkulturell, dryg och självgod. Det är han i och för sig, men på ett för¬bannat underhållande sätt.FÖRFATTARAFTON NR 2: TORBJÖRN FLYGT, 2008-07-10

flygt

TORBJÖRN FLYGT BESÖKTE KOPPARSMEDJAN

Sockengillets andra författarafton blev en trevlig tillställning där Torbjörn Flygt reciterade ur och berättade om sin senaste bok Himmel samt svarade på frågor. Bland annat fick vi veta att han alltid vet början, mitten och slutet på sina böcker innan han sätter sig och skriver. Ofta har han också redan bestämt vad varje kapitel ska innehålla.

- Jag har märkt att det är lättare för mig att fabulera om strukturen är rätt hårt mallad, berättade han.
Genombrottsromanen Underdog var hans tredje bok, men något av en nystart eftersom han inför den gått sitt livs enda skrivarutbildning. Han berättade också att han vetat hela sitt liv att han skulle bli författare och att han aldrig läser recensioner. 

Att hans skrivande väckte intresse visade sig inte minst i pausen, när många åhörare blivit så nyfikna på det han berättat om Himmel att de passade på att köpa ett eget, signerat exemplar.
Tyvärr lockade arrangemanget inte alls så många som sockengillet hoppats på, men de som kom verkade väldigt nöjda.

Torbjörn själv var också riktigt nöjd. Några kommentarer från honom om Författarafton vid Kopparsmedjan och Häglinge:

"Tack för senast! Verkligen en fin kväll, tycker jag, med massor av trevliga människor. Kan inte tänka mig bättre."

"Efter att varit runt på flera framträdanden i sommar, kan jag statistiskt garantera att den trevligaste publiken finns i Häglinge!"
FÖRFATTARAFTON NR 3: KARIN WAHLBERG, 2009-07-16

wahlberg

DECKARDROTTNING KARIN WAHLBERG:
”Häglinge är en bra plats att förlägga ett mord på...”


Sommarens sista författarafton kom en av Sveriges så kallade deckardrottningar på besök. Och det var tydligt att hon trivdes i Häglinge, hon pratade betydligt längre än hon hade planerat och fick svara på många kluriga och intressanta frågor.

Karin Wahlberg är något så udda som både författare och läkare. Det senare yrket använder hon som utgångspunkt i sina böcker, som har kirurgen Veronika Lundborg som en av huvudkaraktärerna.
Men karriären inleddes i skolan, som lärare. På lite äldre dagar utbildade hon sig till läkare och det var först när barnen flugit ut som hon började skriva deckare.
- Jag var ännu inte så gammal att jag ville gå och lägga mig tidigt så jag började skriva, berättar hon.

Idén till första boken fick hon på ett morgonmöte på sjukhuset där hon arbetade då.
- Jag satt och lyssnade på kollegorna och det var lika tråkigt som vanligt. Så då hade jag ihjäl en av dem, säger hon.
Det blev utgångspunkt för debuten “Sista jouren”. Hennes böcker har blivit en stor succé hos läsarna, hos recenscenterna var inställningen åtminstone i början lite njuggare.
- Karin skriver deckare som är långsammare än en snigel i slem, skrev en av dem, men folk tycker om det. Det måste inte ske sex mord på en kväll, som i Morden i Midsomer.

Karin Wahlbergs sjunde deckare är under produktion och den tar sin utgångspunkt i Istanbul. Nästa gång kanske Häglinge finns med i handlingen.
- Häglinge är en bra plats att förlägga ett mord på, säger hon.FÖRFATTARAFTON NR 4: KATARINA MAZETTI, 2007-08-03

mazetti

”Oerhört trevlig publik” mötte Mazetti

Det var en häpen Katarina Mazetti som ställde sig på scenen på Kopparsmedjan för att berätta om sitt författarskap.
- Det finns inte ett ställe i Stockholm som hade lockat så här många besökare, sade hon.

Hon pratade om sitt skrivande och främst om sina två senaste böcker: Mitt liv som pingvin, som hon fick idén till under en resa till Antarktis och den historiska romanen Blandat blod. Två helt olika ämnen och just den stora spännvidden är väl kanske det som mest karaktäriserar Katarina Mazetti.
Hon pratade även om hur hon fungerar som författare.

- Jag måste ha en deadline, jag är helt enkelt för lat så utan det hade jag aldrig fått någon bok klar, konstaterade hon. 
Hon berättade även mycket underhållande om hur ett ärvt gammalt vykort finansierade hennes livsdröm, en restaurang i den blekingska skärgården, och om hur brittisk tv:s matprogram om denna blev en riktig skräckhistoria. Kvällen var med andra ord väldigt underhållande för de närmare 80 betalande.
 - Jag tar med mig fyra minnen härifrån, avslutade hon kvällen.
 - Hur oerhört vackert det är i Häglinge, en oerhört köpstark publik och en ketchupfläck jag fick på min nya skjorta.FÖRFATTARAFTON NR 5: JACQUES WERUP, 2009-09-23

WERUP

Artikel om Werups föreställning kommer inom kort.
      
 
 © Häglinge Sockengille 2008